Med ønske om en god jul

Publisert 17.12.2020

Vi nærmer oss slutten av et innholdsrikt år som vi sent kommer til å glemme.

Pandemi, smittevernregler og presidentvalget i USA har preget nyhetsbildet, og finansmarkedene har snudd fra krakk i mars til fornyet optimisme og nye rekordnivåer på mange indekser når 2020 går mot slutten.

Da vi gjennomførte vårt årlige seminar «Økonomiske utsikter 2020» i januar forventet vi en oppgang for året på Oslo Børs på 0-10% i vårt hovedscenario. Samtidig mente vi at sannsynligheten hadde økt for at et nedsidescenario ville inntreffe i 2020 med en nedgang på 10-30%. Selv om året for Oslo Børs ser ut til å havne omtrent som i vårt hovedscenario med en oppgang i fondsindeksen på 3% hittil i år, har utviklingen gjennom året vært alt annet enn hva vi forventet da.

I januar er vi klare med «Økonomiske utsikter 2021», denne gang i digital form. Legg seminaret i kalenderen her. Vi kommer helt sikkert til å ta mye feil denne gangen også, men vi mener arbeidet er viktig «indremedisin» og forhåpentligvis noe som gir noen nye perspektiver i deres investeringsbeslutninger. Samtidig må vi som forvaltere hele tiden evne å justere retningen dersom det kommer vesentlig ny markedsinformasjon.

Investeringsdirektør Ivar Qvist leder Fondsfinans Kapitalforvaltning

I 2020 har det ikke vært likegyldig hvor du har vært investert. I år har det nordiske aksjemarkedet vært blant vinnerne med en oppgang på 24,5%*, Oslo Børs har vært blant taperne med en oppgang på kun 3%* og det norske høyrentemarkedet er fortsatt marginalt i minus for året. I en usikker verden er det å bygge en robust portefølje det beste tipset vi kan gi. Vi har i flere år hatt våre anbefalte porteføljer med henholdsvis 0, 20%, 50%, 80% og 100% aksjeandel, du kan lese mer om disse her. Vi har også samlet vår forvaltning i ett fond, Fondsfinans Aktiv 60/40. Fondet har omlag 60% i aksjer og ca 40% i renter, og har levert en avkastning på 8,5%* i år. Siste 5 år har fondet levert 11,2%* årlig avkastning og har 5 stjerner hos Morningstar.

Vi fortsetter å forvalte våre fond etter samme investeringsfilosofi og grundige analysearbeid. Våre forvaltere leter etter selskaper som er godt posisjonert for langsiktige trender (som det teknologiske, demografiske og grønne skiftet), og foretrekker selskaper vi kan eie over tid. Vi har alle tro på at godt håndverk vil levere god avkastning over tid for våre andelseiere , og derfor investerer alle ansatte med våre kunder i våre fond.

2020 har vært et vanskelig år for mange med smittevern, sykdom, permitteringer og oppsigelser. Julen i år er for mange en etterlengtet stund til å samle sine nærmeste. Vårt bidrag går også i år til Kreftforeningen og til Adventskonserten/Kirkens Bymisjon sitt viktige arbeid blant annet med å skape en god jul for de som gruer seg til julen.

Når vi nå endelig ser at de første korona-vaksinene vil komme til Norge før nyttår, er det lov å tro på at 2021 skal bli betydelig bedre enn 2020 – både for økonomien og på det personlige plan. Jeg vil takke for et godt samarbeid i 2020 og ønske dere alle en riktig god og fredfull julefeiring.

*Per 16.12.20