I juli ble det rapportert BNP-tall for 2. kvartal som bekrefter at den økonomiske aktiviteten i USA og Eurosonen nærmest stoppet opp i forbindelse med korona-nedstengningen. I USA falt BNP med nesten ti prosent fra kvartalet før, mens tilsvarende tall for Eurosonen var ned -12%. Dette er de svakeste kvartalstallene som noensinne er rapportert. Fallet i BNP vil utvilsomt bli delvis reversert i tredje kvartal, men for året som helhet vil nivået likevel være svært lavt.

Det globale makroøkonomiske bildet har likevel blitt en antydning lysere i løpet av måneden. Det understøttes blant annet av den positive utviklingen i kapitalmarkedene i juli. Gode nyheter omkring vaksineutvikling har til en viss grad motvirket en skuffende utvikling på smittefronten. Det var også positivt at EU-politikerne omsider kom til enighet om en finanspolitisk pakke på 750 milliarder euro til de svakerestilte landene i unionen. Pakken inkluderer både lån (360 mrd) og direkte overføringer (390 mrd), og skal finansieres ved at EU-kommisjonen benytter sin sterke tippel-A rating til å låne penger i markedene.
Også i USA kan det komme mer finanspolitisk stimulans. Amerikanske politikere forsøker nå å komme til enighet om en ny finanspolitisk stimulansepakke som tilsvarer om lag fem prosent av BNP.
Rogers råvareindeks steg med over 5% i juli måned, men er fortsatt ned -22% så langt i år, målt i USD. Alle de tre underindeksene steg i verdi i forrige måned, med metaller som den klart største positive bidragsyteren.

Rogers energiindeks steg med nærmere 3% (i USD). Indeksen er fortsatt ned over -50% siden årsskiftet. Brentoljen steg 5% og endte på 43,3 USD per fat, mens WTI-oljeprisen steg 3% og endte måneden på 40,3 USD per fat. Naturgassprisene i USA steg 3%. Raffinerimarginene bedret seg også noe i juli. Riktignok falt prisene på bensin med ca. 1%, mens prisene på diesel og fyringsolje steg mellom 3% og 4%.
Ifølge data fra Platts ser vi nå en klar nedgang i de globale oljelagrene. Siste uken i juli falt de globale oljelagrene med hele 40 millioner fat, den største nedgangen i en enkelt uke hittil i år. Tallene fra EIA bekrefter dette, med fall også i oljelagrene i USA.
OPEC+ planlegger fra august å øke oljeproduksjonen med nærmere 2 millioner fat per dag. Dermed er det noe usikkert om den fallende trenden oljelagrene vil fortsette i tiden fremover.

Tall fra USA viser at økningen i VMT (Vehicle Miles Travelled), nå har begynt å flate ut. I California og Florida kjøres det i snitt fortsatt -15% færre miles enn for et år siden. Tall fra navigasjon og kartprodusenten TomTom viser at kødannelse i Kina, Japan og deler av Europa er som normalt, mens det for Nord-Amerika, sør-øst Asia og India er lavere.
Vi ser altså en tendens til at kuttavtalen OPEC+ landene imellom, samt nedgang i amerikansk oljeproduksjon, har hatt en effekt på de globale oljelagrene. Samtidig fortsetter etterspørselsbildet å være svakt.
Edelmetaller blir ofte ansett som en inflasjonsbeskyttende trygg havn. Rogers metallindeks steg med hele 11% (i USD) i juli. Indeksen er nå opp 10% så langt i år. Alle indeksens metaller steg i løpet av måneden.
Sterkest utviklingen fikk vi i gull- og sølvprisene, med en oppgang på henholdsvis 9% og 30%. De siste ukene har frykten for opptrapping av handelskrig mellom USA og Kina, samt frykten for økt inflasjon ført til en økning i prisene. I begynnelsen av august, steg gullprisene, for første gang i historien, forbi 2000,- USD per unse.

Rogers jordbruksindeks steg med nærmere 4% (i USD) i juli. Jordbruksindeksen er ned -8% så langt i år. Eksportprisene på fersk laks falt mer enn -16% i juli, og er nå -34% lavere enn ved årets start.