Det var ingen tegn til svekkede forventninger til verdensøkonomien i februar. De mest brukte aktivitetsindikatorene peker fortsatt i retning av en akselerasjon av økonomisk aktivitet i både Europa og USA.
Februar-korreksjonen i aksjemarkedene kom altså ikke som følge av svakere økonomiske utsikter, snarere tvert imot. I USA går det så bra at arbeidsmarkedet strammes til, og lønnsveksten viser tegn til å akselerere. Timelønningene har steget med 2,9% de siste tolv månedene. Det er selvsagt bra for arbeidstagerne, men øker samtidig sjansen for høyere inflasjon og at sentralbanken setter renten opp.

Ekspansiv finanspolitikk trekker i samme retning. I februar inngikk Kongressen et budsjettkompromiss som vil øke de offentlige utgiftene med nesten fire prosent. På inntektssiden var det fra før av vedtatt betydelige skattelettelser.
Dette skjer i en situasjon hvor økonomien nærmer seg kapasitetsgrensen, og hvor både penge- og finanspolitikken normalt burde vært strammet til. Det føderale budsjettunderskuddet vil øke med drøye femti prosent, til over 1000 milliarder dollar. Det tilsvarer mer enn fem prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP). Det vil føre til at den amerikanske statsgjelden, som allerede er høy, øker ytterligere.
Vi mener det er all grunn til å stille spørsmål ved om dette er fornuftig finanspolitikk.
Rogers råvareindeks falt noe tilbake i februar, med et fall på -1,7% målt i USD. Indeksen er fortsatt opp 1,5% så langt i år.
Rogers energiindeks falt hele -5,5% i februar og er nå ned -0,6% hittil i år, målt i USD.

Oljeprisen (Brent) falt -4,7% i februar. Mot slutten av januar, da oljeprisen var over USD 70 per fat, var oljen kraftig overkjøpt (RSI på over 70). Dette er normalt et signal på at man kan få en korreksjon i nær fremtid. Lignende korreksjoner fikk vi også 4-5 ganger i fjor.

Fra det tekniske til det fundamentale: Vi er nå inne i vedlikeholdssesongen for raffineriene og normalen er at man da får lagerbygging av både produkter og olje. Det er derfor overaskende når Carnegie kan vise til at oljelagrene stadig faller, både i USA og for OECD landene som helhet. Dette vitner om at verdens oljeetterspørsel fortsatt er sterk.
EIA presenterte sitt «short-term energy outlook» i starten av februar. Byrået forventer at gjennomsnittsproduksjon i 2018 i USA vil være på 10,6 millioner fat per dag. Dette er en økning på 1,3 millioner fat per dag sammenlignet med gjennomsnittet i 2017. Amerikansk vekst i oljeproduksjon forventes å bidra til å dekke den sterke etterspørselen.
I følge Baker Hughes er det nå 800 aktive oljerigger i USA, en økning på 41 rigger i februar. Flere selskaper (blant annet Schlumberger) øker kapasiteten for ferdigstillelse av skiferoljebrønner. Det er et stort etterslep på ferdigstillelse, etter lav kapasitetsvekst i 2017. Når kapasiteten nå øker, kan produksjonen øke mye uten at det nødvendigvis vil synes i riggtellingen fra Baker Hughes.
Rogers metallindeks falt -2,8% i februar og er ned -0,9% hittil i år målt i USD. Foruten nikkel og palladium var det nedgang i samtlige av indeksens 10 metaller. Størst nedgang fikk vi i prisene for sølv (-5,3%), bly (-5%) og sink (-2,8%). Den amerikanske dollaren har styrket seg noe etter et stort fall i januar. Kinesiske nyttår fant sted i februar, og det kan ha påvirket etterspørselen etter metaller.
Rogers landbruksindeks steg med 3,4% i februar, og er opp hele 5,5% hittil i år, målt i USD.
Eksportprisene på fersk laks steg 9,2% i februar. I deler av Europa har man solgt ut mye lagret fisk i november og desember. Når dette nå skal dekkes inn samtidig som tilbudet har vært noe lavere så har man fått en rekyl i lakseprisene.