Aksjesparekonto – erfaringer fra en fondsforvalter

Publisert 25.04.2018

Lanseringen av aksjesparekonto 1. september 2017 var en stor nyhet både for mange av våre kunder, og oss som fondsforvalter. Etter et drøyt halvt år med aksjesparekonto har vi lært mye.
Det er ingen tvil om at aksjesparekonto er en god nyhet for mange som sparer i aksjer og aksjefond, men med nye løsninger kommer også nye problemstillinger. Her er noen av våre erfaringer:

Overfør aksjer og aksjefond til aksjesparekonto i en omgang

I en aksjesparekonto kan du trekke ut innskutte beløp (opprinnelig kostpris) pluss opparbeidet skjermingsfradrag uten at eventuell gevinst må beskattes.

Ditt laveste innskutte beløp (kostpris) i aksjesparekontoen i løpet av året utgjør skjermingsgrunnlaget. Skjermingsfradraget beregnes så ved å multiplisere skjermingsgrunnlaget med en skjermingsrente som fastsettes årlig (0,7% for 2017). For å maksimere skjermingsfradraget ønsker du altså at det laveste innskutte beløpet er høyest mulig.

Dermed ønsker du å gjøre dine overføringer til aksjesparekontoen samlet, ikke spredt ut over en lengre periode.

Se for deg at du har aksjefond med en kostpris på 1 million kr i både Bank 1 og Bank 2. I tillegg har du en spareavtale på 1000 kr i måneden hos Bank 3. Du ønsker å samle hele denne beholdningen i en aksjesparekonto hos Fondsfinans Kapitalforvaltning.

I dette tilfellet ønsker du å overføre hele din beholdning på 2 millioner + 1000 kr spareavtale samme dato. Ettersom dette vil avgjøre skjermingsgrunnlaget og dermed skjermingsfradraget.

I et scenario hvor du ikke tar høyde for dette kan du få et betydelig lavere skjermingsgrunnlag. Dersom du overfører spareavtalen på 1000 kr først vil dette bli ditt laveste innskutte beløp og dermed utgjøre skjermingsgrunnlaget, istedet for din totale beholdning på 2 millioner og tusen kroner.

1000 kr x skjermingsrente 0,7% = 7 kr i skjermingsfradrag

2 000 1000 kr x skjermingsrente 0,7% = 14 007 kr i skjermingsfradrag

Avhengig av hvordan du går frem vil det altså utgjøre en forskjell på 14 000 kr i skjermingsfradrag.

Så hvordan gjør jeg dette?

Flytter du flere av våre aksjefond til en aksjesparekonto hos oss gjør du dette samme dato enkelt på nett.

Tenk også på om du planlegger å gjøre en større investering i nær fremtid, da kan det lønne seg å vente med å overføre dine beholdninger til en aksjesparekonto til du har foretatt handelen.

For eksempel: Har du aksjefond hos oss for 100 000 kr idag kan du selvfølgelig overføre dette til en aksjesparekonto med det samme.

Men dersom du har planer om å investere 1 million kr i nærmeste fremtid bør du vurdere å vente slik at totalt laveste innskutte beløp vil være summen av dine nåværende og planlagte investeringer.

Dersom du overfører mange ulike beholdninger fra eksterne aktører til din aksjesparekonto, anbefaler vi å gjøre dette på samme dato og gjøre ditt forvaltningsselskap oppmerksom på at du ønsker dette samlet.

Aksjesparekonto frist ved årets slutt

For å gjøre overgangen til aksjesparekonto gunstig ble en overgangsordning innført. Opprinnelig var fristen for overgangsordningen satt til å gjelde ut 2017, men i statsbudsjettet for 2018 ble overgangsordningen utvidet til å gjelde også ut 2018.

Overgangsordningen innebærer at du kan overføre eksisterende aksjer og aksjefond inn til en aksjesparekonto med skattemessing kontinuitet.

Dersom du har aksjer og aksjefond og ønsker å benytte deg av overgangsordningen bør du ikke vente til årets slutt.

Selv om loven tilsier at du kan flytte aksjer og aksjefond ut året må du beregne tiden det vil ta for å flytte beholdningen. Dette gjelder spesielt om du ønsker å flytte fra en tilbyder til en annen.

I 2017 ble fristen for å overføre beholdninger til en aksjesparekonto satt av mange aktører til begynnelsen av desember, nettopp for å kunne garantere at overføringen ble ferdigstilt før nyttår. Vi antar at det samme vil være tilfellet i 2018 og anbefaler å ikke vente til årets slutt med å komme igang.

Flytt mellom tilbydere kan ta tid

For å flytte aksjer og aksjefond fra en tilbyder til en aksjesparekonto hos en annen tilbyder har vi i enkelte tilfeller opplevd en treghet i systemene, kanskje spesielt fra enkelte av de store finansielle institusjonene.

Aksjesparekonto er relativt nytt for hele bransjen og det er naturlig å tro at dette blir bedre for hver dag som går. Uansett, dersom du trenger tilgang til din beholdning er det viktig å ta med i beregningen at en overføring av frie midler (stående utenfor aksjesparekonto) til en aksjesparekonto hos en annen tilbyder kan ta noe tid.

Beregning av skjermingsfradrag og utbytte skjer samlet

Dersom du har aksjer utenfor en aksjesparekonto er det slik at skattbart aksjeutbytte og skjerming blir beregnet per transaksjon. Denne beregningen gjøres ved årets slutt per 31.12.

I en aksjesparekonto er det noe annerledes:

Her beregnes skjerming av laveste innskutte beløp (kostpris) i skatteåret på tvers av ulike aksjer og aksjefond (ikke av innskudd per 31.12)

En av implikasjonene er at dersom du har negativ avkastning på et enkelt aksjefond eller aksje som selges vil du ikke miste skjermingsfradraget som er opparbeidet for disse papirene. Skjermingsfradraget beregnes for aksjesparekontoen som en helhet og kan benyttes for skjerming av utbytte og uttak på tvers av alle aksjer eller aksjefond.

Skjermingfradraget som ikke benyttes for et år vil bli videreført til neste år.

Opprett aksjesparekonto her

Har du noen spørsmål?  Ta kontakt på epost fondsinvestor@fondsfinans.no eller telefon 23 11 30 00