– Fremdeles gode utsikter for 2018
Med en historisk lav bankrente er mange på jakt etter et alternativ til å ha penger på bankkonto, hvor man i praksis mister kjøpekraft over tid. Høyrentefond innebærer mer risiko enn tradisjonell banksparing, men også betydelig høyere potensiell avkastning.
Erlend Lødemel leder renteforvaltningen hos Fondsfinans Kapitalforvaltning. Etter et solid år i høyrentemarkedene, er Lødemel fremdeles positiv til 2018.
De globale makroøkonomiske utsiktene for 2018 er gode. Kombinert med at mange råvarepriser og fraktrater har steget eller ser ut til å være på vei opp, tilsier det at mange av selskapene som har lånt penger i høyrentemarkedet vil gjøre det bra også fremover. Det vil i sin tur borge for god avkastning på høyrenteobligasjoner.
2017 overgikk våre forventninger
– I fjor skrev vi at norske høyrenteobligasjoner burde være en attraktiv investeringsklasse, og at obligasjonskursene generelt sett priset inn for store fremtidige tap for obligasjonseierne. Vi mente også at de mest risikable høyrentefondene ville gi best avkastning. Begge deler viste seg å stemme, kommenterer Lødemel. Avkastningen i det norske høyrentemarkedet i 2017 overgikk våre optimistiske forventninger.
Fremdeles gode utsikter for 2018
Vi tror at den gode avkastningen i 2016 og 2017 vil bidra til at flere ønsker å investere i høyrentemarkedet. Det kan i så fall gi økt etterspørsel etter høyrenteobligasjoner og bidra til en positiv effekt på obligasjonskursene.
Størrelsen på kredittpåslagene er en av indikatorene på hvor attraktivt høyrentemarkedet anses å være fremover. I Norge er det et godt stykke igjen før kredittpåslagene er på linje med nivået fra 2014, som illustrert nedenfor med SB1M crossover replica sammenlignet med kredittpåslagene i tilsvarende indekser for USA og Europa. Det mener vi er et godt argument for å kunne forvente god avkastning i det norske høyrentemarkedet også i 2018.
Emisjonsvolumet i det norske høyrentemarkedet i 2017 beløp seg til rundt 60 milliarder kroner, på linje med nivåene i 2013 og 2014. Basert på det høye emisjonsvolumet i fjor kan man argumentere for at høyrentemarkedet er blitt friskmeldt etter oljekrisen. Samtidig har det bidratt til at kredittpåslagene i Norge ikke har falt så mye som de ellers ville gjort.
For 2018 er vi fortsatt optimistiske med tanke på utviklingen i høyrentemarkedet. Men vi tror ikke at avkastningen vil bli like god som i 2017.
Hvordan kan en oppgang i lange renter påvirke høyrentemarkedet?
Det norske høyrentemarkedet har et stort innslag av obligasjoner med flytende rente. Avkastningen fra norske høyrenteobligasjoner vil derfor bare i begrenset grad bli direkte påvirket av en eventuell oppgang i lange renter. En oppgang i de korte rentene (NIBOR / styringsrenten) vil gi høyere kupong (renteinntekt) på obligasjonene og dermed bidra til økt avkastning.
Høyrentemarkedet kan derfor være delvis skjermet fra noen av de potensielt negative effektene økte renter kan gi for aksjemarkedet.
Er det enkelte sektorer som er spesielt interessante i 2018?
Den oppadgående trenden i oljeprisen gir god støtte til obligasjonskursene i oljerelaterte selskaper. Det ligger til rette for at overkapasiteten innen oljemarkedet gradvis vil forsvinne, og at inntjeningen i selskapene i energisektoren etter hvert vil normaliseres. Så fremt oljeprisen ikke faller vesentlig fra dagens nivå, tror vi at oljerelaterte obligasjoner vil gi god avkastning.
De fleste nødvendige restruktureringer i oljerelaterte selskaper er i denne runden gjennomført. For de selskapene som ennå ikke er kommet så langt i restruktureringsprosessen, er verditapene generelt sett trolig priset inn i obligasjonskursene.
Hvem passer høyrentefond for?
Høyrentefond innebærer et betydelig høyere potensial for avkastning enn tradisjonell banksparing, men er også forbundet med høyere risiko.
Høyrentefond kan passe for investorer som ønsker en langsiktig god avkastning, med forventet positiv realavkastning etter skatt (og evt. formueskatt), men ikke ønsker å påta seg en aksjemarkedsrisiko. I tillegg er det attraktivt for mange at gevinster på rentefond er beskattet med 23% per dags dato, lavere enn for aksjer på 30,59%.
Det anbefales å ha et middels til langt tidsperspektiv på dine investeringer.
Våre høyrentefond
Fondsfinans Kreditt
Fondsfinans Kreditt investerer i et bredt utvalg av rentebærende omsettelige verdipapirer hovedsakelig utstedt av norske selskaper.
- Middels risiko (BB-rating etter forvalters vurdering).
- Minste tegningsbeløp 10.000.
- Forvaltningshonorarer på kun 0,35% årlig.
- Du kan kjøpe fondet her eller hos Skandiabanken, Nordnet og Netfonds.
Fondsfinans High Yield
Fondsfinans High Yield investerer i et bredt utvalg av rentebærende verdipapirer, hovedsakelig i det norske markedet, med fast eller flytende rente.
- Relativt høy risiko (B-rating etter forvalters vurdering).
- Minste tegningsbeløp 100.000.
- Forvaltningshonorarer på kun 0,45% årlig.
- Du kan handle fondet direkte hos oss her eller hos Skandiabanken.