Traff blink med grønne aksjer

Publisert 25.02.2020

Tradisjonelt har de store oljeselskapene dominert i aksjefondet Fondsfinans Global Energi. Men for omtrent ett år siden gjorde forvalter Tor Thorsen et viktig og riktig grep.

Ved det kraftige børsfallet og oljeprisfallet i slutten av 2018, satt Tor Thorsen i Fondsfinans Global Energi lastet opp med olje- og oljeserviceaksjer.

– Da fikk vi skikkelig smake nedturen. Vi tenkte at enten må vi endre på et eller annet, eller så må vi sitte på det vi har og håpe at kursene kommer opp igjen.

Pill råttent sentiment

I begynnelsen av 2019 gjorde han en undersøkelse for å finne ut hvordan sentimentet var rundt oljerelaterte aksjer blant investorer: Vi fant ut at sentimentet egentlig er pill råttent. Det var så mye negativitet rundt oljeaksjer og det kom sannsynligvis ikke til å bli noe mindre, så vi måtte gjøre noe, sier Thorsen.

Solgte oljeservice

Thorsen valgte da å selge seg kraftig ned i oljeservice og investere i to kraftselskaper som var i ferd med å fase ut kull; britiske SSE og italienske Enel. Disse to selskapene er de to største investeringene i Fondsfinans’ globale energifond. Det seneste året har Enel-kursen steget fra rundt 5 til 8,50 euro, mens SSE-kursen har klatret fra 10 til 16 pund.

– Vi kom inn på rundt 11 pund da vi kjøpte våre første aksjer, sier forvalteren.

God avkastning

Avkastningen i fondet var i 2019 på 21,42 prosent, som var langt sterkere enn MSCI World Energy-indeksen.

– Meravkastningen skyldtes de grønne investeringene, sier han og trekker frem også andre fornybar energi-aksjer som har kommet inn i fondet, deriblant Vestas, First Solar, Neoen og Siemens Gamesa.

Tor Thorsen forvalter Fondsfinans Global Energi

Ser mer oppside

Forvalteren mener at Vestas og Siemens Gamesa ennå ikke har fått «godt nok betalt» for å være med på det grønne skiftet.

– Det er enormt hvor mye havvindparker som skal bygges i Europa de neste årene. Og disse to selskapene, samt General Electric, skal levere omtrent alt. Tar man høyde for denne veksten, er det snakk om sterkt underprisede selskaper selv multiplene i dag ser høye ut, sier han.

Oljeselskaper som grunnmur

Men fondet handler ikke bare om fornybar energi. Nummer tre, fire, fem, seks og syv i porteføljen er store, internasjonale oljeselskaper som BP, Chevron, Eni, Shell og Total.

– Jeg ønsker å beholde disse som en slags grunnmur. For det første er dette et energifond og olje er fortsatt den viktigste energien vi har i verden i dag. Samtidig er disse selskapene også med på det grønne skiftet. Å ekskludere disse selskapene ville vært helt høl i hue ettersom det er jo tross alt disse selskapene som skal ta oss mot en grønnere verden. Da er det bedre å fremsette krav mot selskapene, sier Thorsen og legger til:

– Vi er et energifond og ikke et ESG-fond. Jeg tror at disse oljeselskapene skal kunne levere en god avkastning for porteføljen.

Artikkelen sto på trykk i Finansavisen 21. februar 2020

Les som PDF: Børsintervjuet – Tor Thorsen