Tiden etter store børsfall

Publisert 25.03.2020

Vi har allerede lagt bak oss et betydelig fall i verdens aksjemarkeder. Utviklingen fremover er fremdeles usikker, men hvordan har utviklingen tidligere vært etter store børsfall?

Historiske børsfall, på mer enn -20%, har i gjennomsnitt vært på -39% for den amerikanske børsindeksen S&P 500. Indeksen har nå allerede falt over -33% på det meste, og vi begynner dermed å nærme oss et gjennomsnittlig stort børsfall.

Kanskje har vi allerede nådd bunnen, kanskje skal vi videre ned. Utviklingen for koronaviruset og hvordan verden responderer vil avgjøre veien fremover.

Det kan føles ubehagelig å kjøpe aksjer i en periode med stor frykt og usikkerhet, med tilhørende store kurssvingninger. Historien viser imidlertid at det er nettopp i slike perioder man kan gjøre de virkelig gode investeringene i aksjemarkedet.

Les også: Attraktiv prising på Oslo Børs

Hva kan man forvente av aksjemarkedet?

Over lang tid har aksjemarkedet gitt en god avkastning, men man må forvente at det svinger med både negative og positive år.

I gjennomsnitt har aksjemarkedet (S&P500) gitt 7,1% årlig avkastning siden 1938. Det betyr at man i snitt har doblet investeringene sine omtrent hvert 10. år.

I gjennomsnitt har den amerikanske indeksen i etterkant av et stort fall sett en avkastning på 47% neste 12 måneder, 61% på 3 år, og hele 98% på 5 år. Det vil si at etter et stort børsfall har en investering i snitt doblet seg på omtrent de neste 5 årene.*

Etter at en del investorer har solgt aksjefond de siste ukene har vi nå begynt å se en tendens til at flere er interessert i å øke eksponeringen mot aksjemarkedet igjen.

Har du noen spørsmål til noen av våre aksjefond? Ta kontakt på 23 11 30 00 eller fondsinvestor@fondsfinans.no

 

Ny kunde? Opprett en konto her

Eksisterende kunde? Logg inn her

 

*Kilde: Morningstar/Fidelity